Έκθεση στο φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής

“Μια εισαγωγή για το θέατρου με κούκλες και αντικείμενα στις 5 ηπείρους και
 ένα ταξίδι στο βάθος της ιστορίας του”

Διάρκεια: Ανοιχτά από 2 έως 12 Δεκεμβρίου

Ωράριο: από τις 9:30 έως τις 13:30 και απο τις 17:00 έως τις 20:00

Χωρος: Στο φουαγιέ του Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.

Περιγραφή Μια έκθεση με δυνατότητα εύκολης μεταφοράς που αποτελείται από 26 βανερ 180 επί 100 πόντους,  όπου αφηγείται η ιστορία της θεατρικής κούκλας στους 5 ηπείρους και στην Ελλαδα.

Συνεργαζόμενοι επιστημονικοί φορείς:

Concha de la Casa, “35ο. International Puppet Festival of Bilbao”
Στάθης Μάρκοπουλος, Ελληνικό παράρτημα της UN.I.MA.

Μετάφραση και σχεδιασμός της έκθεσης:

“Eurocultura Centre” Social & Cultural Programmes Centre

Επιμέλεια: Juanjo Corrales

“Η θεατρική κούκλα εμφανίζετε ως τελετουργικό αντικείμενο σε όλους τους αρχέγονους και νεότερους πολιτισμούς και είναι συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές παραδόσεις.
Αν πάμε πίσω στην προϊστορία, στα τέλη της παλαιολιθικής εποχής, ο άνθρωπος των σπηλαίων, εκτελούσε τελετουργίες με ανθρώπινες παραστάσεις και ζωόμορφα ομοιώματα για να ευχηθεί το καλό και χωρίς ατυχήματα κυνήγι.

Η Ινδική μυθολογία στην κοσμογονία της αναφέρει ότι ο πρώτος δημιουργός/ κατασκευαστής θεατρικών κούκλων, βγήκε από το στόμα του Brahma ( θεότητα που έδωσε μορφή στο Κόσμο).
Επί αιώνες, στην Αίγυπτο και σε περιοχές της Μεσοποταμίας, οι θεότητες παρουσιαζόταν σαν αρθρωτές τρισδιάστατες φιγούρες.
Στην Ευρώπη, η πρώτη αναφορά για το θέατρο με κούκλες, τοποθετείται στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα πΧ και συνδέεται με το αρχαίο θέατρο. Ήταν κούκλες κατασκευασμένες από πηλό, ξύλο ή ελεφαντόδοντο. Στην Ελλάδα και την Ρώμη, ήταν κούκλες με νήμα. Επίσης αναφέρονται αγάλματα με κίνηση και ομιλία, χειριζόμενα από ιερείς για θρησκευτικούς σκοπούς .
Συνοπτικά, η θεατρική κούκλα εμφανισιακά είναι ένα παιχνίδι, στην ουσία όμως είναι ένας πρωταγωνιστής. Ένας θεατρικός πρωταγωνιστής. Αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός της και σε σχέση με αυτόν καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε. Ως κάτι παραπάνω από παιχνίδι, κάτι που με φαντασία και τρυφερότητα εκφράζει πολλές διαφορετικές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης (αισθητική, πολιτιστική, λαϊκή, συναισθηματική, διδακτική διάσταση).

©2025 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?