SOVINT (Βαλένθια – Ισπανία)
Πεπ Βελτράν & Πετρίνα Βάσσου
Εργαστήρια παιδαγωγικά στα δημοτικά σχολεία των χωρίων
ΕΚΘΕΣΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
«ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Δημοτικά σχολεία των δημοτικών διαμερισμάτων
14, 15, 17 & 18 Οκτωβρίου στο πρωινό σχολικό ωράριο
https://ibb.co/album/bSLYva
Η έκθεση εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου» ανοίγει ένα παράθυρο στον ηχηρό (και ιερό) κόσμο της καμπάνας.
Η έκθεση είναι μια περιήγηση στις ποικίλες παραδόσεις του πλανήτη.
Σαράντα αντικείμενα (από 20 διαφορετικές χώρες) μας φέρνουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.
Με διηγήσεις και μικρές ιστορίες, η έκθεση –εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου», μας ταξιδεύει από την αρχαιότητα ως το σήμερα.
Όμως το πιο σημαντικό σ’αυτό το εργαστήριο, είναι ότι μπορούμε να ακούσουμε το ήχο τους, να αφήσουμε την ηχώ τους να μας ταξιδέψει, να τις κάνουμε να ηχήσουν και να νιώσουμε την δόνησή τους στα χέρια μας.
Ένα εργαστήριο ανοιχτό για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικίες.
Τα αντικείμενα του εργαστηρίου, ανήκουν στην μουσειακή συλλογή «περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών», η οποία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά»
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
|
|
ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Το περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών, είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Sovint, που έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας.
Αυτό που πιστεύουμε είναι πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε (ή και να δημιουργήσουμε) γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.
Σ’ έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός(με οθόνες αφής ), αντιπροτείνουμε την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή μας με το αυθεντικό αντικείμενο.
Αυτό που προτείνουμε είναι να μάθουμε μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα.
Το περιπλανώμενο μουσείο μας, διαθέτει πάνω από 1000 αντικείμενα από όλο τον κόσμο τα οποία κατανέμονται σε διάφορες εκθέσεις ή και εργαστήρια.
Το κάθε έκθεμα δεν είναι ένα απλό αντικείμενο. Είναι ένας λόγος να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, να κινήσουμε την περιέργεια τους, να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητα τους.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του πρότζεκτ μας είναι η προσβασιμότητα.
Προσβασιμότητα χώρου: εμείς είμαστε αυτοί που πηγαίνουμε στα σχολεία και στα διάφορα κέντρα πολιτισμού, και παρέχουμε τις «μουσειακές αίθουσες» στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Προσβασιμότητα σωμάτων: το μουσείο μας δεν έχει προθήκες. Τα αντικείμενα είναι προσιτά. Κατά την διάρκεια των επισκέψεων μπορούμε να τα αγγίξουμε και να αλληλεπιδράσουμε με αυτά με όλες μας τις αισθήσεις. Το περιεχόμενο και ο τρόπος λειτουργίας του μουσείου είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει προσιτό σε διαφορετικά προγράμματα εκπαίδευσης και γενικά σε διαφορετικές διανοητικές και λειτουργικές δυνατότητες.
Μαζί με την έκθεση επίσης προσφέρουμε εργαστήρια σχετικά με το θέμα που παρουσιάζεται, μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους αντικείμενα.
SYN-KOINΩ Coop σε συνεργασία με το «Κέντρο ανάπτυξη και Πολιτισμός SOVINT»
Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών.
Οι ιστορίες που κρύβονται στα αντικείμενα ή ιχνηλάτες ιστοριών
Όλοι οι πολιτισμοί παράγουν αντικείμενα. Συνηθίζουμε να τα βλέπουμε και να τα εκτιμούμε για την καλλιτεχνική και αισθητική τους αξία, αλλά τα αντικείμενα είναι αποθήκες μνήμης. Περιέχουν ιστορίες πρόθυμες να μας εκπλήξουν αν είμαστε ικανοί να τις προφτάσουμε! Μας αφηγούνται παλιούς μύθους ,ξεχασμένους τρόπους..
Αλλά πάνω απ ‘όλα είναι γεμάτα από ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί.
Σ ‘έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός(με οθόνες αφής και εικονική πραγματικότητα) αντιπροτείνουμε την ανάκτηση του συναισθήματος του αυθεντικού αντικειμένου.
Τη μάθηση μέσα από το αισθητηριακό και συναισθηματικό βίωμα.
Στο Περιπλανώμενο μουσείο υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να γνωρίσουμε το ”άλλο” το διαφορετικό, για να ανακαλύψουμε (και να κατασκευάσουμε) τις γέφυρες της πολιτισμικής κατανόησης που μας ενώνουν και μας συνδέουν.
Το αντικείμενο είναι η αφορμή για να μιλήσουμε για τους ανθρώπους , να ξυπνήσουμε την περιέργεια, για να μάθουμε περισσότερα.
Είναι ένα σεμινάριο που προωθεί την διαπολιτισμική αγωγή και την δημιουργικότητα .την δυνατότητα μας να αφηγούμαστε και να ακούμε. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για όσους ονειρεύονται ένα καλύτερο σχολείο.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση/εργαστήριο Καμπάνες του Κόσμου.
Το κοινό (ενήλικες ή και παιδιά) μπορεί να αγγίξει και να παίξει με τα αντικείμενα της συλλογής.
Τα αντικείμενα της συλλογής είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρόνων.
Κατά την διάρκεια γίνεται αφήγηση από τον Πεπ Μπελτράν στα ισπανικά και μετάφραση από την Πετρίνα Βάσσου στα ελληνικά.
Η αφήγηση περιλαμβάνει στοιχεία ιστορικά, μουσικολογικά, στοιχεία εθνολογίας και πολύ χιούμορ. Τα αντικείμενα λειτουργούν σαν αφορμή για να ανακαλύψουμε τα κοινά στοιχεία των διαφορετικών πολιτισμών.
Το κοινό μπορεί να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία.
Στο τέλος της έκθεσης/εργαστηρίου, αν ο διοργανωτής το επιθυμεί, υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσει το εργαστήριο ”Φτιάξε τη δική σου Καμπάνα’.
Με έμπνευση από όσα είδαμε ακούσαμε και αγγίξαμε, κατασκευάζουμε την δική μας καμπάνα (από πήλινα γλαστράκια και απλά υλικά) και στέλνουμε τον ήχο της σ’ όλον τον κόσμο!
Το εργαστήριο/έκθεση μπορεί παρουσιαστεί και να οργανωθεί με διάφορους τρόπους.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ PEP BELTRAN RAMIREZ
Διπλωματούχος των παραστατικών τεχνών του Institud del teatre Barcelona. Διαχειριστής και προωθητής πολιτιστικών σχεδίων (Gestor cultural). Θεατρικός σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του δήμου της Βαλένθια και άλλων δήμων (Xativa, Manises, Albacete, Requena) όπου κατεύθυνε και διοργάνωσε περιοδείες και μόνιμες θεατρικές σκηνές. Ειδίκευση στη Μουσειολογία και τον λαϊκό πολιτισμό. Διευθυντής του Gresol gestion cultural, για 22 χρόνια όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορα μουσειακά και εκθεσιακά προγράμματα σε όλη την Ισπανία. Εκπαιδευτής στο πεδίο της πολιτικοκοινωνικής εμψύχωσης και εμψύχωσης της νεολαίας και της κατάρτισης εκπαιδευτών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΒΑΣΣΟΥ
Η Πετρίνα Βάσσου γεννήθηκε το 1967 στα Γιαννιτσά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψηφιδογράφος και χειροτέχνης κάνοντας μαθήματα σε συλλόγους και δήμους της περιοχής. Αργότερα μαζί με την Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, δημιούργησαν την ομάδα κουκλοθεάτρου Gypsy moth.
← Επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα